Personal Data & Privacy Notice / Notis Data Peribadi dan Privasi

English

At Nomura Asset Management Malaysia Sdn. Bhd. / Nomura Islamic Asset Management Sdn. Bhd. (hereinafter referred to as “Nomura”, “our”, “us” or “we”), we view your personal data and privacy seriously and we are committed to ensure that your personal data and privacy is protected.

As a data user, Nomura is subject to the Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the “PDPA”), which regulates the processing of personal data in commercial transactions. To ensure protection of your personal data and privacy and our compliance with the PDPA, we have issued this notice on personal data and privacy (“Personal Data & Privacy Notice”) which serves to inform you the types of personal data that we may collect and process, the purposes for which such personal data are being collected and processed, and to whom and the circumstances in which we may share such data.

Please note that we have the right to update this Personal Data & Privacy Notice at any time without further notice and the updated Personal Data & Privacy Notice shall be available at our website. By communicating or interacting with us, using our services and/or products or entering into any business or contractual relations with Nomura and continuing to do so, you consent to the collection, processing and storing of the Personal Data by and on behalf of Nomura in the manner as stated in this Personal Data & Privacy Notice and any amendments or modifications made thereto.

  1. Collection and Processing of Personal Data
  • Personal Data” refers to any personal information which may include your name, national registration identity card number (NRIC no.), passport number, contact number, address, occupation, email address, bank account details and any other details that you have provided or may provide us with in the documentation that you have or have authorised to be provided to us, all application/registration forms that you have been asked to complete together with any other information that we may obtain about you from oral or written communications with you.
  • In addition, we may obtain your Personal Data from other sources including, without limitation, (i) third parties such as your authorised representatives, your financial adviser, your agent or your bank, (ii) any events, conferences or seminars organised, attended or participated by Nomura, (iii) information about you that is available in the public domain, and/or (iv) cookies used on our website.
  • Any Personal Data collected by us will be retained by us for the duration permitted or required under the laws of Malaysia, which may extend to periods after termination of any contractual relationship between you and Nomura.
  • It is obligatory for you to provide us with the Personal Data requested by us unless we confirm otherwise. If you fail to supply your Personal Data as per our request or withdraw or limit the use of your Personal Data, we may not be able to (i) provide you the services/products or information on our services/products as you require, (ii) consider any of your application with us, (iii) provide you with access to certain sections of our website, or (iv) process your Personal Data for any of the Purposes mentioned in paragraph 2 in this Notice.

 

  1. Purposes for Collecting and Processing Personal Data

Nomura may collect and process your Personal Data, including any additional information you may subsequently provide, for the following purposes (“Purposes”):

  • to communicate with you and to respond to any of your enquiries or comments;
  • to assess and process any application form by you or concerning you;
  • to perform your contract and such other contracts as you may have entered with us or which your employer or principal may have entered with us;
  • to provide you with our services/products as requested by you including, without limitation, management of your investment and for facilitating daily operational processes;
  • to issue you with documentation relevant to any contract between you and Nomura;
  • to manage and administer our records;
  • to facilitate or enable any checks that we may conduct or conducted by any third party on you from time to time;
  • to assist any government agencies or bureaus or bodies including, without limitation, for the purposes of police or regulatory investigations;
  • to facilitate your compliance with any laws or regulations applicable to you;
  • to conduct our research, internal activities, internal market survey, internal database and trend analysis;
  • to comply with any laws or regulations applicable to Nomura and its business;
  • to provide you with information on any of our products, services, conferences or seminars; or
  • such other purposes as may be related, incidental or ancillary to the foregoing.

 

  1. Disclosure of Personal Data

 

  • For the Purposes as set out in Paragraph 2 above, Nomura may share your Personal Data to the following parties:

 

  1. any Nomura offices or branches and/or subsidiaries or related companies of Nomura and/or of Nomura Asset Management Co., Ltd.;
  2. any person or entity acting as our agent, contractor, service provider, and professional adviser;
  3. any third party broker firms or banks which offer dealing in securities services and any other third party assisting us or performs functions on Nomura’s behalf in the course of our business with you or facilitating us in the provision of our services and/or products to you;
  4. all governmental and/or quasi-governmental departments or agencies, regulatory and/or statutory bodies including, without limitation, Securities Commission Malaysia, Bank Negara Malaysia and Bursa Malaysia;
  5. any person or entity to whom Nomura is under an obligation, required or expected to make disclosure for the purposes of any guidelines or regulations issued by regulatory or other authorities;
  6. our auditors, banks, valuers, lawyers, insurers, and business partners; and
  7. any other third party that you have requested or authorised us to disclose your Personal Data to for the above Purposes or for any other purposes for which your Personal Data is to be disclosed at the time of its collection or any other purposes directly related to any of the above Purposes.

 

  1. Transfer of Personal Data

 

  • Your Personal Data may be transferred to places outside Malaysia.

 

 

  1. Personal Data of Non-Customer Individuals

 

  • Aside from customers, this Notice shall also apply (as the context require) in relation to the usage, processing and disclosure of the Personal Data of any other individual who is not a customer of Nomura but whose data is required to be collected by Nomura by reason of, or incidental to, the provision of any services/products by Nomura to its customers, whether the customer concerned is another individual(s) or is a company, business entity or organisation. In this regard, the customer confirms and warrants that the customer has obtained the consent of such individuals to the provision of such Personal Data to Nomura for the foregoing purposes and for disclosure to such parties as stipulated in paragraph 3 above.

 

  1. Right to Access and Correct Personal Data

 

  • You may access and request for the correction of your Personal Data, to limit the processing of your Personal Data, or make any enquiries or complaints in respect of your Personal Data, by contacting the following personnel:

 

Contact person:

Compliance Officer

Mailing address:

Nomura Asset Management Malaysia Sdn. Bhd.
Suite 12.2, Level 12
Menara IMC
8 Jalan Sultan Ismail
50250 Kuala Lumpur, Malaysia.

 

Nomura Islamic Asset Management Sdn Bhd
Suite 12.3, Level 12
Menara IMC
8 Jalan Sultan Ismail
50250 Kuala Lumpur, Malaysia.

Telephone No.:

603-2027 6688

Fax No.:

603-2027 6624

E-mail address:

compliance@nomura-asset.com.my

 

  • In accordance with the PDPA, we have the right to charge a fee for the processing of any data access request. We may also refuse to comply with your request for access or correction to your Personal Data and if we refuse to comply with such request, we will inform you of our refusal and reason for our refusal.
  • You are responsible for ensuring that the Personal Data you provide us is accurate, complete and not misleading and that such Personal Data is kept up-to-date.
  • If you do not wish to receive marketing, advertisement, or promotional materials from us, you have the right to request that we stop contacting you or sending you such materials. Such request can be made via email to the contact personnel named above.

 

  1. Miscellaneous

 

  • Nothing in this Personal Data & Privacy Notice shall limit your rights or the rights of Nomura under the PDPA.
  • In the event of any inconsistencies between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Personal Data & Privacy Notice, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.

 

Bahasa Malaysia

Di Nomura Asset Management Malaysia Sdn. Bhd. / Nomura Islamic Asset Management Sdn. Bhd. (selepas ini disebut sebagai ”Nomura”, ”kami” atau ”kita”), kami mengambil berat tentang data peribadi dan privasi anda dan kami berusaha untuk memastikan agar keselamatan data peribadi and privasi anda terjamin.

Selaku pengguna data, Nomura perlu mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini disebut sebagai “PDPA”), yang mengawal selia pemprosesan data peribadi untuk tujuan transaksi komersial. Bagi memastikan keselamatan data peribadi dan privasi anda terjamin dan juga permatuhan kami dengan PDPA, kami telah mengeluarkan notis ini berkenaan dengan data peribadi and privasi (”Notis Data Peribadi dan Privasi”) dengan tujuan untuk memaklumkan anda jenis-jenis data peribadi yang kami kumpul dan proses, tujuan-tujuan data peribadi sedemikian dikumpul dan diproses, dan kepada siapa dan keadaan-keadaan di mana data peribadi sedemikian dikongsi.

Sila ambil maklum bahawa kami berhak untuk mengemas kini Notis Data Peribadi dan Privasi ini pada bila-bila masa tanpa notis selanjutnya dan Notis Data Peribadi dan Privasi yang telah dikemas kini akan tertera di laman web ini. Jika anda berkomunikasi atau berinteraksi dengan kami, menggunakan perkhidmatan dan/atau produk kami atau memasuki sebarang hubungan dari segi perniagaan atau kontrak dengan Nomura dan terus berbuat demikian, anda dianggap bersetuju dengan pengumpulan, pemprosesan dan penyimpanan Data Peribadi oleh dan bagi pihak Nomura selaras dengan terma-terma yang dinyatakan dalam Notis Peribadi dan Privasi ini dan sebarang pindaan atau modifikasi yang dibuat ke atasnya.

 

  1. Pengumpulan dan Pemprosesan Data Peribadi

 

  • ”Data Peribadi” merujuk kepada sebarang maklumat peribadi termasuk nama, nombor kad pengenalan (NRIC), nombor pasport, nombor telefon, alamat, pekerjaan, alamat e-mel, maklumat akaun bank dan sebarang maklumat lain yang telah anda berikan atau nyatakan dalam dokumen yang anda berikan kepada kami atau benarkan untuk diberikan kepada kami, semua borang-borang permohonan/pendaftaran yang anda diminta untuk lengkapkan bersama-sama dengan maklumat-maklumat lain yang kami terima daripada komunikasi kami dengan anda sama ada secara lisan atau bertulis.
  • Di samping itu, kami mungkin mengambil Data Peribadi anda daripadi sumber-sumber lain termasuk, tetapi tidak terhad kepada, (i) pihak ketiga yang bertindak selaku wakil anda yang telah diberi kuasa, penasihat kewangan anda, ejen anda atau bank anda, (ii) sebarang acara, persidangan atau seminar yang dianjurkan, dihadiri atau disertai oleh Nomura, (iii) maklumat anda yang tersedia di domain awam, dan/atau ”cookies” yang digunakan di laman web kami.

 

  • Sebarang Data Peribadi yang dikumpul oleh kami akan disimpan untuk tempoh masa yang dibenarkan atau dikehendaki oleh undang-undang Malaysia, yang mungkin berlanjutan ke satu tempoh selepas penamatan sebarang hubungan kontrak antara anda dan Nomura.

 

  • Anda bertanggungjawab untuk memberi kepada kami Data Peribadi anda yang diminta melainkan jika kami mengesahkan sebaliknya. Jika anda gagal memberi Data Peribadi anda seperti yang diminta atau menarik balik or menghadkan penggunaan Data Peribadi anda oleh kami, kami mungkin tidak akan dapat (i) membekalkan kepada anda perkhidmatan/produk kami atau maklumat mengenai perkhidmatan/produk kami sebagaimana anda perlu, (ii) mempertimbang permohonan anda kepada kami, (iii) memberi anda akses kepada sesetengah bahagian dalam laman web kami, atau (iv) memproses Data Peribadi anda untuk mana-mana Tujuan yang dinyatakan dalam Perenggan 2 Notis ini.

 

  1. Tujuan-tujuan Pengumpulan dan Pemprosesan Data Peribadi

Nomura akan memproses Data Peribadi anda, termasuk sebarang maklumat tambahan yang anda mungkin berikan kemudian, untuk tujuan-tujuan berikut (“Tujuan-Tujuan”):

  • Berkomunikasi dengan anda dan membalas sebarang pertanyaan atau komen anda;
  • Menilai dan memproses sebarang permohonan daripada atau berkenaan dengan anda;
  • Melaksanakan kontrak anda atau sebarang kontrak lain yang anda mungkin telah masuki dengan kami atau kontrak di mana majikan atau prinsipal anda mungkin telah masuki dengan kami;
  • Memberi kepada anda perkhidmatan/produk kami sebagaimana anda perlu termasuk, tetapi tidak terhad kepada, pengurusan pelaburan anda dan kemudahan proses operasi harian;
  • Mengeluarkan dokumentasi kepada anda berkenaan dengan sebarang kontrak anda dengan Nomura;
  • Mengurus dan mentadbir rekod kami;
  • Memudahkan atau membolehkan sebarang carian ke atas anda yang kami mungkin laksanakan atau dilaksanakan oleh pihak ketiga dari masa ke semasa;
  • Membantu mana-mana ejen-ejen, biro-biro atau badan-badan kerajaan termasuk, tetapi tidak terhad kepada, tujuan-tujuan siasatan polis atau penguatkuasa;
  • Memudahkan pematuhan anda dengan mana-mana undang-undang atau peraturan yang anda tertakluk kepada;
  • Menjalankan penyelidikan, aktiviti-aktiviti dalaman, tinjauan pasaran dalaman, pangkalan data dalaman dan analisa trend;
  • Mematuhi mana-mana undang-undang atau peraturan yang mana Nomura dan perniagaannya tertakluk kepada;
  • Membekalkan anda maklumat berkenaan dengan produk, perkhidmatan, persidangan atau seminar kami; atau
  • Bagi tujuan-tujuan lain yang mungkin berkaitan dengan perkara-perkara yang dinyatakan di atas.

 

  1. Penzahiran Data Peribadi

 Bagi Tujuan-Tujuan seperti mana yang dinyatakan dalam Perenggan 2 di atas, Nomura mungkin menzahirkan Data Peribadi anda kepada pihak-pihak yang berikut:

  • mana-mana pejabat atau cawangan Nomura dan/atau, anak-anak syarikat atau syarikat-syarikat berkaitan dibawah Nomura dan/atau di bawah Nomura Asset Management Co., Ltd.;
  • mana-mana pihak yang bertindak selaku ejen, kontraktor, pembekal perkhidmatan dan penasihat professional kami;
  • mana-mana firma-firma broker atau bank-bank yang menawarkan perkhidmatan berkenaan dengan pengurusan dalam sekuriti dan mana-mana pihak ketiga yang lain yang membantu kami atau melaksanakan fungsi-fungsi bagi pihak Nomura dalam tujuan perlaksanaan perniagaan kami dengan anda atau membantu kami dalam pembekalan perkhidmatan dan/atau produk kami kepada anda;
  • semua pejabat dan/atau ejen kerajaan dan/atau kuasi-kerajaan, badan-badan penguatkuasa dan/atau berkanun seperti, tetapi tidak terhad kepada, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bank Negara Malaysia dan Bursa Malaysia;
  • mana-mana pihak yang Nomura mempunyai obligasi, dikehendaki atau dijangka untuk membuat penzahiran selaras dengan mana-mana undang-undang, garis panduan atau peraturan yang ditetapkan oleh pihak penguatkuasa atau pihak-pihak berkuasa yang lain;
  • juru audit kami, bank-bank kami, penilai, peguam, jurulelong, pihak insuran, rakan-rakan perniagaan; dan
  • mana-mana pihak ketiga yang lain yang mana anda telah minta atau memberi kuasa kepada kami untuk menzahirkan Data Peribadi anda untuk Tujuan-Tujuan yang dinyatakan di atas atau sebarang tujuan-tujuan lain yang mana Data Peribadi anda telah dizahirkan pada masa pengumpulannya atau untuk tujuan-tujuan lain yang mempunyai hubungan secara langsung dengan mana-mana Tujuan yang dinyatakan di atas.

 

  1. Pemindahan Data Peribadi
  • Data Peribadi anda mungkin dipindahkan keluar ke tempat-tempat di luar Malaysia.

 

  1. Data Peribadi Individu yang Bukan Pelanggan
  • Selain daripada pelanggan, Notis ini hendaklah juga terpakai (sebagaimana yang dikehendaki konteks) berkenaan dengan penggunaan, pemprosesan dan penzahiran Data Peribadi mana-mana individu lain yang bukan merupakan pelanggan Nomura yang mana data diperlukan untuk dikumpulkan oleh kami atas sebab, atau sampingan kepada pembekalan sebarang perkhidmatan/produk oleh Nomura kepada pelanggannya, sama ada pelanggan tersebut adalah seorang individu atau sebuah syarikat, entiti perniagaan atau pertubuhan. Sehubungan ini, pelanggan mengesahkan dan memberi jaminan bahawa pelanggan telah memperoleh persetujuan individu tersebut untuk membekalkan Data Peribadi tersebut kepada Nomura untuk tujuan-tujuan yang dinyatakan di atas dan untuk penzahiran kepada pihak-pihak seperti yang ditetapkan dalam Perenggan 3 di atas.

 

  1. Hak untuk Memperoleh Akses dan Memperbetulkan Data Peribadi
  • Anda boleh mengakses dan memohon untuk mengemaskini atau membuat pembetulan Data Peribadi anda serta menghubungi kami untuk sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan Data Peribadi anda seperti berikut:

Jawatan individu yang perlu dihubungi:

Compliance Officer

Alamat menyurat:

Nomura Asset Management Malaysia Sdn. Bhd.

Suite 12.2, Level 12

Menara IMC

8 Jalan Sultan Ismail

50250 Kuala Lumpur, Malaysia.

Nomura Islamic Asset Management Sdn. Bhd.

Suite 12.3, Level 12

Menara IMC

8 Jalan Sultan Ismail

50250 Kuala Lumpur, Malaysia.

Nombor telefon:

603-2027 6688

Nombor faks:

603-2027 6624

Alamat e-mel:

compliance@nomura-asset.com.my

  • Selaras dengan PDPA, kami berhak untuk mengenakan yuran bagi pemprosesan sebarang permohonan untuk mengakses data. Kami juga berhak untuk menolak permintaan anda untuk mengakses atau untuk membuat pembetulan ke atas Data Peribadi anda dan sekiranya kami enggan mematuhi permintaan tersebut, kami akan memaklumkan kepada anda tentang keengganan kami berserta alasan-alasan terhadap keengganan kami.
  • Anda bertanggungjawab untuk memastikan bahawa Data Peribadi yang anda bekalkan kepada kami adalah tepat, lengkap dan tidak mengelirukan dan Data Peribadi tersebut sentiasa dikemas kini.
  • Jika anda tidak ingin menerima bahan pemasaran, iklan, atau promosi dari kami, anda berhak untuk meminta kami supaya berhenti menghubungi anda atau menghantar bahan-bahan tersebut kepada anda. Permintaan sedemikian boleh dibuat melalui e-mel kepada kakitangan perhubungan yang dinamakan di atas.
  1. Lain-Lain
  • Tiada apa-apa dalam Notis ini akan menghadkan hak-hak anda atau hak-hak Nomura di bawah PDPA.
  • Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman antara versi Bahasa Inggeris Notis ini dan versi Bahasa Malaysia Notis ini, maka versi Bahasa Inggeris Notis ini akan diguna pakai.